Veel te vroeg naar kantoor komen, geen professionele achtergrond hebben tijdens digitale sollicitatiegesprekken en de missie van je toekomstige werkgever niet kennen, kunnen allemaal potentiële rode vlaggen zijn tijdens een sollicitatiegesprek.

Stacie Haller, hoofdadviseur bij carrièresite ResumeBuilder.com, vertelt Business Insider dat de problemen verder reiken dan alleen hoe een sollicitant vragen beantwoordt, zoals het vermijden van oogcontact met de interviewer of het niet stellen van goede vragen.

Ze stelt voor om in gedachten te houden dat een potentiële werkgever geïnteresseerd is in hoe je hen kunt helpen, en dat je dat tijdens het hele proces wilt laten zien – ook na het gesprek.

“Het belangrijkste is dat je begrijpt dat ze een persoon willen aannemen die voorbereid is, geïnteresseerd is en kan uitleggen waarom hij of zij de beste persoon voor de baan is”, aldus Haller.

Hieronder staan zeven dingen die je verkeerd kan doen tijdens het sollicitatiegesprek.

1) Je niet concentreren op de interviewer

“Telefoontjes beantwoorden, sms'jes versturen of zelfs kijken wie er belt tijdens een sollicitatiegesprek is onprofessioneel en laat je gesprekspartner zien dat je er niet bij bent”, luidt een blogpost op carrièresite Glassdoor. Sollicitanten moeten niet op hun telefoon kijken.

Haller is het daarmee eens. Ze vindt dat je altijd moet kijken naar de persoon die je interviewt en zegt dat sollicitanten moeten oefenen met het maken van oogcontact, vooral als ze een virtueel interview doen en niet gewend zijn om op die manier te praten.

Carrièrecoach Jamie Birt wijst er in een LinkedIn-post op dat zelfs naar beneden kijken iets is waar je op moet letten, omdat interviewers “dit verkeerd kunnen interpreteren”. Birt zegt dat mensen moeten doen alsof het sollicitatiegesprek een gesprek met een vriend is.

2) Niet op tijd bij het sollicitatiegesprek zijn

Haller zegt dat het geen goed teken is om te vroeg bij een sollicitatiegesprek te zijn. Je kan de interviewers hiermee het idee geven dat je geen gevoel hebt voor timing, zegt ze.

Dat betekent niet dat je tot het laatste moment moet wachten om naar het sollicitatiegesprek te gaan. Indien je op locatie moet zijn, kun je gewoon wachten met naar binnengaan, zegt Haller. "Vijf tot tien minuten van tevoren binnenkomen is prima.”

Ze zegt dat sollicitanten ook niet te laat moeten komen bij virtuele gesprekken, dus oefen met de technologie vóór het gesprek, om technische problemen te voorkomen.

“Wat je doet tijdens een sollicitatiegesprek vertelt die persoon hoe het zal zijn om met jou te werken”, zegt Haller. “Dus als je te laat bent voor een sollicitatiegesprek, denken ze dat je ook te laat op je werk zal komen. Tenzij je een gepast excuus hebt, is dat een afknapper.”

3) Niet beleefd zijn tegen andere mensen op kantoor

Haller vindt dat het gesprek dat de sollicitant heeft met de receptionist(e) eigenlijk onderdeel is van het interview.

"Als hiring manager ging ik altijd even naar de receptioniste en vroeg: 'Hoe was het toen deze persoon binnenkwam?' En als die persoon niet aardig of onbeleefd was tegen mijn receptioniste, was dat net zo goed onderdeel van het interview als wat ze tegen mij zeiden", zegt ze.

Ook carrièrecoach Birt benadrukt het belang van beleefdheid. "De interviewer zal waarschijnlijk de werknemers die je hebt ontmoet bij het bedrijf vragen naar hun indruk", schrijft hij op LinkedIn. "In plaats van afstandelijk te zijn, moet je iedereen die je tegenkomt tijdens je interview met een glimlach begroeten."

4) Je antwoorden op veelgestelde vragen zijn niet geweldig

Een veelgestelde vraag gaat over de zwakke punten van een sollicitant. Wat ze vragen is of je zelfbewust bent en weet waar je aan moet werken en wat je moet compenseren. Dat is wat ze echt willen weten", volgens Haller.

Over het beantwoorden van vragen over waarom je de baan wilt, zegt Haller: "Mensen geven er niet om wat je wilt." Het gaat meer om je kennis van het bedrijf.

"Ze willen weten of je geïnteresseerd bent, maar het kan ze niet schelen of dit een geweldige eerste baan voor je is of dat er andere redenen zijn die er eigenlijk niet echt toe doen", zegt Haller.

Haller zegt dat werkzoekenden moeten aantonen dat ze de tijd hebben genomen om zich te verdiepen in de werkgever, inclusief wat er in het nieuws is gezegd.

"Elk antwoord in een interview moet gaan over waarom jij de beste persoon voor deze baan bent, punt uit", zegt Haller.

Je kennis van het bedrijf tijdens het interview verdraaien kan ook problematisch zijn. "Als ik iemand interview en ze weten niet eens wat mijn bedrijf doet, of wat onze missie is, dan is dat een grote afknapper", zegt Haller.

5) Geen antwoorden voorbereiden over vaardigheden

Tegenwoordig gaat het bij veel sollicitaties om 'skills-based recruiting'. Dus wil je je vaardigheden laten zien tijdens het interview, ook als er niet rechtstreeks naar wordt gevraagd.

Als samenwerken belangrijk is bij de baan in kwestie, zegt Haller dat je moet laten zien dat je dat kan tijdens het interview. Volgens Birt moet je echter niet liegen over je vaardigheden, of andere zaken.

Hij waarschuwt op LinkedIn ook voor arrogant overkomen. "Trots tonen kan interviewers het gevoel geven dat je neerbuigend tegen ze praat", schrijft Birt. "Bespreek in plaats daarvan je vaardigheden en prestaties in verband met hoe ze het bedrijf kunnen helpen op een directe, niet opschepperige manier."

6) Onprofessioneel overkomen

Haller zegt dat de achtergrond voor je digitale gesprek met een werkgever zakelijk moet zijn. "Je wilt niet dat je rommelige bed op de achtergrond te zien is tijdens een interview."

Je gepast kleden kan ook belangrijk zijn. Haller zegt dat je op LinkedIn moet kijken om te zien wat de dresscode lijkt te zijn voor die werkgever. "Sommige bedrijven verwachten misschien dat je iets formeels draagt. Als je solliciteert voor een reclamebureau, is het vaak minder formeel", aldus Haller.

Professionaliteit gaat verder dan hoe de achtergrond eruitziet in een digitaal gesprek en wat een werkzoekende draagt. Carrièresite Glassdoor waarschuwt voor hoe je over het verleden praat. "Negatief praten over mensen met wie je ooit hebt gewerkt, is onprofessioneel, maar het zorgt er ook voor dat de interviewer zich afvraagt ​​of je in de toekomst ook negatief over hen zult praten."

Dat betekent niet dat je je eerdere ervaringen tijdens een interview moet negeren. Glassdoor zegt dat je kunt bespreken hoe hetgeen je geleerd hebt je kan helpen bij de baan in kwestie.

7) Geen goede vragen stellen

Naast dat sollicitanten vragen moeten beantwoorden, wijst Haller erop dat ze aan het einde van het gesprek goede vragen moeten stellen.

"De echt scherpe kandidaten zullen zoiets zeggen als: 'Wat kan ik nog meer met je delen zodat je weet dat ik de beste kandidaat voor de baan ben?'

Dit soort vragen hebben een doel. "Je wilt zien of je bezwaren kunt overwinnen, of er iets is waar je niet over hebt gesproken dat je wilt delen, en vragen naar de volgende stappen", zegt Haller. "Kandidaten die dat niet doen, verliezen kansen."

'Als ik deze functie aangeboden zou krijgen, welk advies zou je me dan geven bij de start?' en 'Hoe zou ik worden beoordeeld in deze baan?' zijn twee goede vragen om te stellen, volgens CEO Michael Doolin van hr-bedrijf Clover HR.

'Als ik deze functie aangeboden krijg, welk advies zou je mij dan geven als ik begin?' is een goede vraag om te stellen, zei HR-manager Michael Doolin eerder tegen Business Insider. De tweede belangrijke vraag is: 'Hoe word ik in deze baan beoordeeld?'

Het stellen van deze vragen is van groot belang, maar nog belangrijker is dat je antwoorden gereed hebt als je een reactie krijgt: zorg ervoor dat je voorbeelden paraat hebt van hoe je zou werken, hoe je op het werk beoordeeld wilt worden en hoe goed dat aansluit bij de antwoorden die zij geven. Dit is een nieuwe kans om je waarde te benadrukken.

LEES OOK: Dit zijn 3 dingen waar je nooit over moet liegen tijdens een sollicitatiegesprek, volgens een ervaren recruiter – zo merken werkgevers dat